|
Varför använder vi inte mineraloljor? Mineraloljor, vaselin och paraffin, utvinns ur råolja liksom bensin och asfalt mm. De stör hudens naturliga funktioner och skapar ett beroende. De hindrar huden att ta upp vitaminer. De är miljöfarliga både vid framställning och nedbrytning. I vanliga hudvårdsprodukter - inte minst i babyprodukter - finns en mängd råvaror som har sitt ursprung i råolja eller som framställs av andra miljöfarliga kemikalier. Och de kallas inte alltid mineralolja, vaselin eller paraffin. Mineraloljorna innehåller varken fettsyror eller något annat som har bra effekt på huden. Produkter med mineraloljor kan visserligen kännas bra för stunden men ger inte huden vad den behöver. Så även om vi i våra produkter ofta tillsätter samma vitaminer, samma aloe vera, samma tea-treeolja som de vanligare märkena så skiljer de sig åt i grunden. Vi tillför vårdande ämnen till en grund som redan i sig själv innehåller sådant som huden behöver. De flesta etablerade märken tillför bra ämnen till en tom grund. Titta efter innehållsdeklarationen på de produkter som står i hyllorna. Miljömedvetandet ökar och allt fler köper ekologiska produkter. På samma sätt som vi tänker på vad vi äter, och eftersom huden äter, är vi fler och fler som tänker på vad vi använder till vår hud. Mineraloljor är ämnen som varken hör hemma på huden eller i ett ekologiskt kretslopp. Bryt ditt beroende av vaselinprodukter! Vad innehåller Dina hudvårdsprodukter? Det finns en mängd olika råvaror i ”vanliga” hudvårdsprodukter som har sitt ursprung i råolja. De kan också innehålla kemikalier, som är miljöfarliga, giftiga och som ofta kan bilda cancerframkallande ämnen. Forskning har visat samband mellan användande av mineralolja och ledgångsreumatism. Information hämtad från bl a Toxinfo-handboken del 7. Här är en lista på några av de vanligast förekommande ingredienserna, som ingår i kosmetika. AKRYLAMID blev uppmärksammat i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen då arbetarnas nervsystem skadades. Akrylamid är giftigt och cancerframkallande. Akrylamid används som förtjockningsmedel och stabilisator. Akrylamid finns gömd i kemiska namn, men det går alltid att hitta inbakat i namnet, t ex polyakrylamid ALUMINIUMKLORID/ALUMINIUMHYDROXYKLORID används i de flesta antiperspiranter. Ämnet gör att svetten stängs inne i svettkörtlarna, det stänger alltså ett av våra viktigase utförselområden. Aluminium anses kunna ge hjärnskador och nervskador som t ex vid Parkinson BENZYL ALCOHOL konserveringsmedel som är irriterande på hud och ögon. Se Kathon CG. BHA (BUTYLERAD HYDROXIANISOL, BUTYLDROXIANOL, E320) antioxidant som kan ingå med upp till 25 % i kosmetika. Cancerframkallande på djur. BHT (BUTYLHYDROXITOLUEN) antioxidant som hindrar härskning av fetter och oljor. Kan troligen tas upp av huden, eftersom det blandar sig lätt med fetter och oljor. Klassat som miljöfarligt. BNPD (2-BROMO-2 NITROPROPANE 1.3-DIOL) konserveringsmedel som kan binda nitrosaminer tillsammans med t ex trietanolamin. BORAX binder ihop fett och vatten. Tunnar ut huden, gör den spröd och torkar ut. BUTYLACTATE (BUTYLACTAT; BUTYLEANOAT) skadar nervsystemet. Lösningsmedel i ordinära nagellack. CARBOMER syntetiskt förtjockningsmedel, klassat som bl a cancerframkallande och giftigt vid hudkontakt. En svårnedbrytbar polyakrylat. COLLAGEN föryngrande enligt reklamen. Fakta: fuktighetsbevarande. Framställs ur bindväven på spädgrisar och kalvar eller aborterade foster. CYCLOMETHICONE se silikon DIMETHICONE se silikon DIMETHICONOL se silikon DIPHENYL DIMETHICONE se silikon EDTA komplexbildare, binder metalljoner och förhindrar utfällningar i produkten. Svårnedbrytbart. ETHYL ACETATE skadar nervsystemet, lösningsmedel i ordinära nagellack EUXYL K 400 konserveringsmedel. Allergiframkallande. Svårdedbrytbart. IMIDAZOLIDINYLUREA konserveringsmedel. Kan avge formaldehyd. Vanlig kontaktallergen. ISOPRYL MYSTRAT syntetiskt fett. Används i stället för vegetabiliska oljor i hudvårdsprodukter. Kan reagera med triethanolaminer och bilda nya ämnen, vilka misstänks orsaka hälsoproblem. ISOPROPYL STEARATE syntetiskt fett. ISTER (LARD, E471) ingår i många emulgeringsmedel som finns i salvor. Kommer från djur. KATHON CG konserveringsmedel. Bekämpningsmedel klass 2. Används i ca 10-20% av all kosmetika. Finns 32 olika namn på Kathon. T ex Euxyl K100. Mycket allergiframkallande. Svårnedbrytbart. METHICONE se silikon. METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE konserveringsmedel. Se Kathon CG. METHYLISTHIAZOLINONE konserveringsmedel. Se Kathon CG. MINERALOLJA Utvinns ur fossilt bränsle, är alltså inte förnyelsebart, och finns i ca 95 % av alla hudvårdsprodukter. Det finns många namn på mineralolja, t ex ozokerit, polyisobutene, mileral oil, petrolatum, paraffin och vaselin. Mineralolja gör huden beroende, samlas i kroppen och kan bidra till ledgångsreumatism. OCTYL OCTONATE syntetiskt fett. OCTYL STEARATE syntetiskt fett. PARAFFINUM LIQUIDUM paraffinolja, se mineralolja, vaselin. PETROLATUM se mineralolja, vaselin. PLACENTAEXTRAKT moderkaka. Föryngrande enligt reklamen. Kommer från djur eller människa. POLYAKRYLAMID se akrylamid. POLYSORBATE finns flera olika. Används som emulgeringsmedel, antistatmedel. Kan innehålla rester av lösningsmedel. POLYQUARTERNIUM finns flera olika. Används som mjukgörare. Vissa är filmbildande medan andra absorberas till viss del. PROPYLEN GLYKOL framställs ur bergolja, mineralolja. En av de valigaste ingredienserna i hudvård. Finns också i mat, makeup och deodoranter. I mat fungerar det som emulgeringsmedel och heter då E 477 eller E 405. I laboratorieförsök har det skadat lever och njurar på försöksdjur. SILIKON gör solprodukter vattenfasta och läppstift ”kyssäkta”. Det finns många olika namn silikon t ex. Dimethicone, Diphenyl Dimethicone, Dimethiconol, Cyclomethicone, Methicone. Silikoner kan bilda formaldyhyd vid nedbrytning. Svårnedbrytbart. SODIUM BORATE binder ihop fett och vatten. Tunnar ut huden, gör den spröd och torkar ut. TEA se triethanolamine TOLUENE skadar nervsystemet. Lösningsmedel i nagellack TRICLOSAN antimikrobiellt medel, som används i kosmetika och hygienartiklar t ex deodorantstick och tandkräm. Misstänks ligga bakom det ökande antalet allergier. Det finns också farhågor för resistensutveckling. Kan orsaka eksem, i USA klassad som bekämpningsmedel. Kan också orsaka leverskador och irritation i ögon TRIETHANOLAMINE irriterar huden och kan skada levern. Tillsammans med nitratjoner från t ex dricksvatten, kan bilda nitrosaminer, som är cancerframkallande. VASELIN se mineralolja. Vi använder inte dessa produkter. Vi använder oss av kallpressade vegetabiliska oljor, örter, bivax och eteriska oljor. |